Auteurs

Met veel passie en toewijding heb ik, Claudia Geenen, in 2012 mijn eigen uitvaartonderneming, Kleur Kinderuitvaart, opgericht en vormgegeven. In het werk als uitvaartondernemer heb ik ondervonden hoe belangrijk het is dat een uitvaart naar ieders wens of kleur wordt ingevuld. Ik ervaarde dat ouders vaak niet wisten wat de wensen van hun kind waren. Ouders durfden het gesprek niet aan te gaan omdat ze hun kind wilde beschermen tegen het verdriet van de naderende dood en omgekeerd beschermde de jongere zijn/haar ouders. En dat terwijl praten juist zo’n opluchting kan geven. Deze ervaring heeft mij ertoe gezet om het initiatief te nemen om een wensenboek voor jongeren te maken. Hopelijk kan dit bijzondere boek jongeren en ouders helpen om wél het gesprek aan te gaan. Een boek om na te denken over het eigen afscheid en de uitvaart. ‘Hoe zou jij het willen?'

Rebecca Dabekaussen is rouwtherapeut en gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen en jongeren bij verlies en rouw. Ze werkt o.a. in het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC. Waar ze werkzaam is in een gespecialiseerd kinderpalliatief team. Daarvanuit begeleid ze gezinnen waarvan een kind niet meer beter kan worden. In haar werk ziet ze hoe belangrijk het is dat jongeren en ouders met elkaar in gesprek kunnen gaan als de dood nabij is. Maar ook dat juist zieke jongeren nog zo lang mogelijk zelf de regie willen houden.

Daarnaast heeft ze haar eigen praktijk in Weesp: “Blijvend Verbonden”, voor rouw- en verliesbegeleiding. Hier helpt ze kinderen, jongeren en volwassenen als gezondheid, ziekte en rouw aandacht vraagt, in het gezin. Rebecca is betrokken bij zorg innovatieve projecten en geeft scholing aan professionals.

Mijn naam is Machteld HardickIk ben illustrator en vormgever en werk met veel plezier vanuit mijn studio in Groningen.

Mijn illustraties maak ik 'ouderwets', met de hand op papier, met inkt en verf. Daarna volgt de digitale bewerking. Mijn tekenstijl is helder en fris naar de realiteit. Ik houd ervan om iets grappigs of vervreemdends toe te voegen aan mijn tekeningen. Door net met een andere blik tegen iets aan te kijken dwing ik de kijker, meestal kinderen, nog eens extra na te denken. Zo versterkt de illustratie het verhaal.

Meewerken aan dit mooie initiatief van Claudia samen met vormgever Amke vond ik een eer en ontzettend leuk om te doen. Het was bijzonder om illustraties voor dit boekje te maken en te denken over het beeld dat je maakt bij dit onderwerp. Ik hoop dat de tekeningen het proces en de inhoud van het boek ondersteunen en wie weet nog een keer een glimlach te voorschijn toveren. Met liefde gemaakt!

Mijn naam is Amke van Tintelen. Ik ben gevraagd om de mooie illustraties van Machteld samen te voegen tot een mooi en praktisch boek. Wat mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan dit wensenboek.

In de media

November 2021


Wat mooi dat ik afgelopen weekend een bijdrage heb kunnen leveren aan het 3e Family Centered Care symposium ´Gezinsgerichte Zorg’ georganiseerd door het Ronald McDonald Huis in Curacao. Ik mocht mijn wensenboek voor jongeren ‘Hoe zou jij het willen? Als de dood dichterbij komt’ presenteren.
In 2019 las Rob Bruntink  tientallen boeken over palliatieve zorg, levenseinde, hospicezorg, dood, rouw en aanverwante thema’s. Hij stelde er een top tien uit samen.
Hoe zou jij het willen? kreeg een prachtige zevende plaats.


7. Hoe zou jij het willen?


Enkele honderden jongeren per jaar horen dat zij ongeneeslijk ziek zijn en op korte termijn zullen sterven. Voor deze doelgroep (vanaf 12 jaar) is het praktische werkboek Hoe zou jij het willen? gemaakt. Het idee hiervoor ontstond bij kinderuitvaartondernemer Claudia Geenen, die in de praktijk merkte dat ouders en jongeren het moeilijk vinden om met elkaar in gesprek te gaan over het onvermijdelijke: de aanstaande dood, de aanstaande uitvaart. Samen met rouw- en verliestherapeut Rebecca Dabekaussen maakte ze het werkboek, dat volstaat met vragen over laatste wensen, donatie en uitvaartwensen (zoals over uitvaartmuziek, asbestemming en de digitale nalatenschap). Door de speelse vormgeving komt het boek allerminst zwaar over. Het kan daardoor een geweldig hulpmiddel zijn om de noodzakelijke gesprekken tussen ernstig zieke jongeren en hun ouders op gang te brengen.


https://www.robbruntink.nl/2019/12/23/boeken-top-tien-van-2019/ "...door de speelse vormgeving komt het boek allerminst zwaar over. Het kan daardoor een geweldig hulpmiddel zijn.......". 


 recensie van Rob Bruntink over 'Hoe zou jij het willen?' 
 in Pallium, multidisciplinair tijdschrift over palliatieve zorg.
 Jaargang 21 nummer 4 van okt. '19 ‘Hoe zou jij het willen’, heet het boek van Claudia Geenen en Rebecca Dabekaussen. Het biedt hulp aan jongeren die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. En het geeft de rest van het gezin handvaten hoe om te gaan met deze intense en verdrietige periode. Het is een ‘werkboek’ waarin naast het lezen van de praktische informatie, tips en ideeën ook geschreven en getekend kan worden. Claudia en Rebecca vertelden er over tijdens June tot 12 bij NH Radio.


https://nhradio.nl/hoe-zou-jij-het-willen/Hallo Claudia en Rebecca,

 

Wat een ontroerend, treffend doe-boek is ‘Hoe zou jij het willen’! Zo zorgvuldig gemaakt, met antwoorden op veel niet-gestelde vragen en openheid over alle thema’s die ertoe doen als je weet dat je dood gaat.

Het is een boek dat bespreekbaar maakt wat vaak onbesproken blijft. En het biedt troost aan ouders, broers en zussen om te weten dat ze afscheid nemen op een manier die geheel bij de jongere past. Een regelrechte aanrader!

 

Diepe buiging voor jullie!

  

Warme groet,

Tanja Roosmalen De post bracht dit bijzondere werkboek voor jongeren die weten dat ze eerder dood zullen gaan dan hun leeftijdsgenoten. Praktische informatie, tips en ideeën over afscheid en uitvaarten ruimte om zelf te tekenen en te schrijven. Prachtig!


Sabine Noten,
Land van Rouw

Een praktisch en eerlijk boek

Dit boek is dan ook heel praktisch geschreven. Veel belangrijke aspecten rond het doodgaan komen aan bod. Wat gebeurt er met het lichaam voordat je doodgaat? En wat gebeurt er als het hart niet meer klopt en je bent overleden? Van wensen m.b.t. het wassen en aankleden direct na overlijden tot aan wensen rond orgaandonatie of de keuze voor begraven of cremeren en wensen wie naast de kist mag lopen..., alles komt heel open aan de orde. Ook worden veel begrippen uitgelegd, die kinderen mogelijk niet kennen. Een echt doe- en ontdek boek!


Nieuwsbrief juli 2019
Kenniscentrum Kinder Palliatieve Zorg


lees hier het gehele artikel


Hoe zou jij het willen?
Claudia Geenen (uitvaartonderneemster) en Rebecca Dabekaussen (rouwtherapeut) ontwikkelden dit werkboekje voor jongeren bij wie de dood in
zicht komt. In die zin is het een confronterend boek maar het getuigt ook van dapperheid. Alles komt aan bod: de bucketlist, de financiën, orgaandonatie, de kist, wie de jongere na de dood mag verzorgen, de uitvaart. Toch is het geen zwaar boek, er is zelfs humor in te vinden. In eigen beheer uitgegeven.


Nieuwsbrief juli 2019
Expertisecentrum Omgaan met Verlies

Ik heb het wensboek al mogen zien. Het ziet er niet alleen prachtig uit, het is helder verwoord in aansprekende taal. De layout en de illustraties zijn met veel zorg gedaan. Een aanrader dus. Vanaf vrijdag 21 juni verkrijgbaar.


Frederique Karelse
Verlies- en rouwbegeleider